In het voorjaar van 2018 werd mountainbike-minnend Vlaanderen in diepe rouw gedompeld. Geen Herdersmarathon in 2018; het monument en dé toertocht der toertochten zou dit jaar niet doorgaan. Consternatie, ongeloof en vertwijfeling alom.

Pas weken, zelfs maanden later, konden wij er bij WTC de Torenvrienden voorzichtig over praten. En toen ontstond er bij enkele vermetelingen het idee om zelf iets gelijkaardigs te organiseren. We beseften dat we hoe dan ook voor een quasi onmogelijke taak stonden en dat we, vergeleken met de stoere Herders, slechts bange Saapjens waren.  De Herders zorgden niet alleen steeds voor een niet te evenaren toporganisatie, hun  parcours waren eveneens onvergelijkbaar.

Onze zoektocht naar een voldoende uitdagend parcours leidde ons van Herzele richting Geraardsbergen. Na heel wat weekends van scouting was de geboorte van de SaapjensMarathon een feit. Een klepper van een marathon met een langste afstand van meer dan 100 km, en een organisatie waar zowel Lammetjes, Saapjens als Beren terecht konden. 

Intussen zitten we in 2024 aan de vijfde editie van ons evenement. De ketting is gesmeerd en de parcours zijn gepimpt. De trouwe fans weten wat ze kunnen verwachten.  Ga jij dit jaar de uitdaging aan? 16/06/2024 – be there!