In het voorjaar van 2018 werd mountainbike-minnend Vlaanderen in diepe rouw gedompeld. Geen Herdersmarathon in 2018; het monument en dé toertocht der toertochten zou dit jaar niet doorgaan. Consternatie, ongeloof en vertwijfeling alom.

Pas weken, zelfs maanden later, konden wij er bij WTC de Torenvrienden voorzichtig over praten. En toen ontstond er bij enkele vermetelingen het idee om zelf iets gelijkaardigs te organiseren. We beseften dat we hoe dan ook voor een quasi onmogelijke taak stonden en dat we, vergeleken met de stoere Herders, slechts bange Saapjens waren.  De Herders zorgden niet alleen steeds voor een niet te evenaren toporganisatie, hun  parcours waren eveneens onvergelijkbaar.

Onze zoektocht naar een voldoende uitdagend parcours leidde ons van Herzele richting Geraardsbergen. Na heel wat weekends van scouting was de geboorte van de SaapjensMarathon een feit. Een klepper van een marathon met een langste afstand van meer dan 100 km, en een organisatie waar zowel Lammetjes, Saapjens als Beren terecht konden. 

Voor editie 2.0 namen we alle feedback in achting – en zorgden voor een top-editie met vernieuwd parcours, technischer én uitdagender met een prachtig stuk privé bos. Maar we dachten ook aan de Slijmslakken, een nieuwe kortere afstand met een beperkter aantal hoogtemeter, want niet iedereen wil een Bear zijn.

En ook voor Editie 3.0 halen we het onderste uit de kan. Na die verdomde corona-break staat we allemaal te springen om er een knaleditie van de maken! Meer informatie volgt nog, maar zowel met de MTB, GRAVELFIETS als KOERSFIETS zal iedereen zich op zondag 26 juni 2022 kunnen uitleven!